Hruškovice – oblíbený destilát našich domácností

Jedním ze způsobů, jak se zralé hrušky zpracovávají, je destilování tohoto ovoce, které dává vzniknout jemné pálence intenzivní vůně, která nám evokuje konec horkého léta a košatý strom někde v rohu babiččiny zahrádky obsypaný žlutými sladkými plody hrušek.

větev hrušně

Pro výrobu destilátu jsou preferované některé staré odrůdy hrušek, jejichž pěstování u nás má tradici. Pro zpestření trhu se experimentuje i s novými druhy, ale většina spotřebitelů sáhne po své oblíbené a osvědčené pálence.

Jak poznat kvalitní hruškovou pálenku?

• Nejzásadnější věc u výběru pálenky je kontrola jejího složení. Dobrá poctivá pálenka má na etiketě ve složení pouze hruškový destilát a vodu, která slouží k naředění produktu na požadovaný obsah alkoholu. Pokud najdete ve složení slovo líh anebo jemný líh, nejde o čistý hruškový destilát a pálenka pravděpodobně vznikla smícháním několika destilátů vyrobených z levnějších surovin, jako je třeba obilí. Znalec tohoto nápoje pozná rozdíl v pálenkách hned po nalití do sklenky. Kvalitní hrušková pálenka vytváří podobně jako slivovice pramínky alkoholu, které stékají zpět do sklenky.

pálenky

K výrobně kvalitních ovocných destilátů je třeba dbát na kvalitu ovoce. To musí být dobře vyzrálé, aby obsahovalo všechny své typické chutě a vůně. Do pálenky nepatří nahnilé, plesnivé a červivé ovoce. Dobrý produkt se ze špatných surovin neudělá.

Omyté a zralé hrušky se rozdrtí a nechají se přibližně 100 dní kvasit v uzavřené nádobě, kde se musí ponechat trochu volného prostoru. Takto připravený základ se nechá kvasit při pokojové teplotě. Příliš tepla způsobuje překotné kvašení, chladno zase tento proces zpomaluje. Po pár dnech v ideální teplotě se na povrchu vytvoří ochranná vrstva, která chrání obsah před nežádoucími mikroorganismy a před únikem alkoholu. Proto se kvas nemíchá a nechá se v klidu. Hotovo je v okamžiku, kdy ochranná vrstva klesá ke dnu. V ten okamžik se odstraní pryč a může se pokračovat ve výrobě.

Následuje destilace. Výsledný alkohol je tak silný, že vlastní chuť hrušek nevynikne, proto se ředí pitnou vodou na 40-50 % alkoholu. Hruškovice se nechá zrát nejlépe v dubových sudech, kde získá zlatavou barvu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Je něco mezi nebem a zemí

V našich životech běží v zásadě všechno podle jistých pravidel. Něco děláme a očekáváme, že se za to dočkáme toho, co očekáváme, že při tom něco nastane nebo že to poté bude následovat. Víme, že každá příčina má svůj následek a že se všechno, co uděláme nebo naopak neuděláme, nějak projeví. Jenže někdy dochází i […]

Jaké jsou účinky kolagenu?

Kolagen je bílkovina, která se nachází v lidském těle. Je to naše nejhojněji zastoupená bílkovina. Kolagen si naše tělo vytváří samo. Asi do věku 25 let se nám tvoří dostatečné množství. Ale od tohoto věku postupně množství kolagenu v našem těle klesá. Proto se spousta lidí uchýlí k pravidelnému užívání kolagenu jako doplňku stravy. Jaké […]